1. pladser til Mira og Lilla Dan

Sejladsen “Limfjorden Rundt” er en årlig dyst for gamle danske træskibe og ældre brugsfartøjer, der har haft ‘last på køl’.

Over seks dage i midten af september sejles i etaper til Thisted, Struer, Fur, Nykøbing Mors og målbyen Skive. Et halvt hundrede skibe i alle mulige størrelser var i år mødt op for at dyste mod hinanden.

Flotte placeringer til to klassiske sejlskibe

Skonnerterne Lilla Dan og Mira vandt hver deres klasse i “Limfjorden Rundt 2011”, hvor et halv hundrede træskibe i mange størrelser dystede.

I klassen for skibe over 45 brt. vandt topsejlskonnerten Lilla Dan, og i klassen 25-45 brt. løb Mira, der er en to-mastet skonnert, af med sejren.

De to vinderskibe administreres af De Forenede Sejlskibe, som også har en tredje skib under sejl, nemlig den 100 år gamle skonnert Halmø. Skibene ejes af henholdsvis Wilders Plads Ejendomme A/S, K/S Halmø med bl.a. Copenhagen Admiral Hotel A/S som medejer og Rederiet J. Lauritzen A/S.

Til daglig har alle tre sejlskibe hjemhavn ved kajen bag Admiral Hotel tæt på Nyhavn. Her fungerer de som et maritimt og aktivt oplevelsescenter med aktiviteter lige fra konferencer, teambuilding og andre erhvervsrelaterede arrangementer til skønne sejlferier, dagture, events, fester, togter m.m.

Fakta:
Mira blev bygget som tomastet skonnert ved Rasmus Møllers Værft i Faaborg i 1898. I slutningen af fyrrerne var tiden definitivt ved at løbe fra sejlskibene, så Mira blev rigget ned til kun at have et støttesejl, således kæmpede hun hårdt på fragtmarkedet, indtil konkurrencen til sidst tog livet af de små fragtskibe.

Herefter sejlede Mira dels med glade chartergæster og dels med unge, som trængte til et positivt indhold i tilværelsen. I 1999 fik Mira en omfattende restaurering, som genskabte hendes oprindelige udseende fra 1898. År 2004 kom hun i privateje på Wilders Plads, Christianshavn. Skibet har en kapacitet på i alt 22 gæster.

Lilla Dan er bygget på Ring Andersens Træskibsværft i Svendborg i 1951 som skoleskib til Rederiet J. Lauritzen A/S, der stadig ejer det velholdte træskib. Besætningen består af fire erfarne søfolk, og roret overlades gerne til gæsterne, hvis de har lyst til at prøve skibets samt egne færdigheder. Lilla Dan har plads til 16 overnattende gæster, og op til 40 gæster på dagture, både i erhvervs – og privat øjemed samt til festlige arrangementer.

Artiklen blev også bragt i Sejlerland.