
Halmø kaptajn og historie
Mød Halmø’s kaptajn Emil Lind Ankerstjerne
Emil Lind Ankerstjerne har været skipper på skonnerten Halmø siden 2018. Han er uddannet navigatør i 2015 på Marstal Navigationsskole, og han er meget begejstret for at sejle de flotte træskibe.
”Når vi sejler, er vi med til at bevare og formidle traditionen og søfartskulturen, som vi har i Danmark. Det er fedt at opleve gæsternes begejstring og reaktion, når de går om bord, for skibene har virkelig en wow-effekt. Et gammelt træskib er en helt anden verden for de fleste, og de får altid en god oplevelse, de kan huske”, siger han.
SIKKERHEDEN ER I TOP
Foruden skipperen er der en fastansat styrmand. Sammen sørger de for både besætningens og gæsternes sikkerhed og tryghed. Det ligger der en del arbejde i.
Inden sejlsæsonen starter i maj kontrollerer Søfartsstyrelsen, at både skib, sikkerhedsudstyr, nødprocedurer og besætningens papirer er i orden.
Forinden har Emil Ankerstjerne gennemgået alt fra toppen af riggen til bunden af skroget for at sikre sig, at det er i orden.
Er der slidt tovværk eller dårligt træ, bliver det skiftet ud. Redningsflåder, redningsveste, nødblus, brandslukningsudstyr, medicinkiste og lignende skal efterses og evt. suppleres op. Desuden skal besætningen jævnligt på genopfriskningskurser i udvidet førstehjælp, hygiejne og sikkerhed.
”Og så øver vi vores sikkerhedsprocedurer en gang om måneden i hele sejlsæsonen,” siger skonnertkaptajnen.
FOKUS PÅ TRYG OG BEHAGELIG SEJLADS
Først og fremmest har Emil Ankerstjerne og resten af besætningen fokus på at give gæsterne en god oplevelse.
”På sejladserne tager vi hele tiden bestik af vejret og kigger på de seneste vejrmeldinger, så ruten er lagt optimalt efter vind og vejr og sejladsen bliver en behagelig oplevelse,” fortæller han.
Dertil kommer selve stemningen og hyggen om bord, og Emil ønsker at give gæsterne den bedste oplevelse, de har haft.
”Det er vigtigt for mig, at gæsterne får lov til at deltage aktivt i oplevelsen, og at de får noget unikt med hjem derfra. Det er fantastisk at se byen fra søsiden, og det er enormt tilfredsstillende, efter en dag med sejlsætning, hygge og mad og drikke, at se gæsterne nyde solnedgangen over København ude fra Øresund,” fortæller han.
Når der serveres mad om bord, er der altid et tredje besætningsmedlem med til at hjælpe med forplejningen.
FLERE ÅRS ERFARING PÅ SEJLSKIBE
Eventyrlyst og nysgerrighed kendetegner Emil. Hans drømme om at komme ud og se verden og opleve noget nyt medførte, at han i 2011 mønstrede som elev på Skoleskibet Danmark.
”Jeg synes, det var helt vildt fascinerende at sejle et gammelt sejlskib, og jeg blev grebet af det med det samme,” siger Emil.
Siden fik han job som matros og senere som styrmand på Lilla Dan, der også er en del af De Forenede Sejlskibes flåde. På Skoleskibet Danmark har Emil også arbejdet som kvartermester og bådsmand, og derfor har han god erfaring med undervisning om bord på et sejlskib.
Et sejlskib kræver vedligeholdelse, og det er Halmø’s kaptajn selv med til at stå for gennem hele året. Her kan Emil trække på sin tid i England, hvor han var med til at renovere den tremastede bark ”Kaskelot”, som er verdens største sejlende træskib.
Halmø’s historie
Den over 100 år gamle skonnert Halmø er bygget af Rasmus Møller, der også stod bag mange af de smukke fyrskibe for den danske stat. Halmø løb af stablen i Faaborg den 9. april 1900.
Efter søsætningen sejlede Halmø som fragtskib og indenrigspaket. Under 2. verdenskrig deltog skibet i den dramatiske redning af de danske jøder til Sverige. Det foregik fra havnen i Gilleleje.
Læs mere om indretning og få flere fakta om Skonnerten Halmø.
Stor ombygning fra fragt til passagerer
I efterkrigstiden og frem til omkring 1970 sejlede Halmø i fast rutefart fra Nyhavn til Sæby for de københavnske bryggerier. Herefter blev hun lagt op i Sæby og begyndte at forfalde.
I 1974 forelskede bådebygger Freddy Jørgensen sig i hende på havnen i Sæby. Sammen med sin søn brugte Freddy Jørgensen de næste 11 år på at restaurere, ombygge og indrette Halmø som en klassisk yacht. Det oprindelige lastrum blev nænsomt restaureret og ombygget til sikker sejlads med gæster.
Damen med ny, hvid sejlgarderobe
I 2009 skiftede Halmø atter ejer, og der er siden udført en del arbejde på hende. Det er Halmøs faste besætning på to, der vedligeholder den gamle dame.
Da skibet i 2015 skulle have nye master, rig og bovspryd tog de selv ned i en skov på Sydfyn og udvalgte de helt rigtige Douglas grantræer til formålet.
J. Ring-Andersen Skibsværft i Svendborg høvlede træet, og besætningen lakerede og monterede selv master og hele riggen. Hidtil har Halmø sejlet med røde sejl, men den 5. august 2016 blev damen klædt i helt nye, hvide sejl.
Via dette link har du mulighed for at bevæge dig rundt på hele dækket og ned om læ og se salon, kahytter etc. Kig om bord
Ejer- og driftsforhold
K/S Halmø er i dag ejet af Stevns Shipping A/S, Halberg Investering A/S samt Copenhagen Admiral Hotel.
I det daglige drives skibet af skonnertrederiet, De Forenede Sejlskibe, som også har skonnerten Lilla Dan i sin flåde. Alle tre skibe har kajplads foran Copenhagen Admiral Hotel tæt på Nyhavn.