
Askespredning
Askespredning til søs – en mindeværdig afsked
Læs om vores COVID-19 tiltag. Vi følger Kirkeministeriets retningslinier for bisættelser.
De Forenede Sejlskibe tilbyder at gøre askespredning til en smuk og uforglemmelig ceremoni for de pårørende. Et gammelt træskib skaber en naturlig, historisk ramme om de minder, I har om den afdøde.
Hvordan foregår askespredning til søs?
Stille vil vi glide gennem vandet, sprede asken over havet og med blomster tage en værdig og smuk afsked. I kan vælge at synge lige de salmer og sange, der passer til lejligheden og det menneske, I tager afsked med.
Herefter sejler vi rundt om asken og blomsterne som en sidste afsked. Den vide horisont og den salte friske luft er som balsam for sjælen og fylder hjertet med trøst. Siden vil I efter denne begravelse til søs kunne sende tanker til den afdøde, hver gang I ser ud over havet.
Efter askespredningen kan vi servere gravøl på dækket eller i salonen. Det giver god tid og ro til at mindes den afdøde.
Et eksempel på spredning af aske i Øresund
Vi er meget fleksible og kan sejle ud fra mange havne i Øresund eller for den sags skyld andre havne i Danmark. En mulighed er for eksempel:
Kl. 10.00 Skipper byder velkommen om bord i Kbh.
Kl. 10.15 Vi sætter kurs ud på havet.
Kl. 11.15 Askespredning, sang og ceremoni.
Kl. 12.00 Gæsterne bydes på gravøl på dækket eller i salonen.
Kl. 13.00 Vel tilbage i Københavns Havn efter en værdig afsked.
Hvor sejler vi hen, og hvor spreder vi asken?
Udgangspunktet for vores sejlture er Københavns Havn, men vi kan også sejle ud fra andre havne primært på Sjælland f.eks. Skovshoved, Rungsted eller Dragør.
Alt efter vind og vejr, sætter skipper kursen og vælger et egnet sted til askespredningen, så sejladsen bliver mest behagelig.
Regler for askespredning som borgerlig bisættelse
Reglerne for askespredning skal overholdes. De fremgår af Bekendtgørelse af lov om begravelse og ligbrænding § 3, stk. 3, som er ændring til Lov nr. 346 af 26. juni 1975. Den afdøde skal som udgangspunkt skriftligt have udtrykt ønske om askespredning til søs efter kremering. På borger.dk kan en blanket hentes, så de efterladte har bevis for at den afdøde ønsker at få strøet sin aske ud over havet. De gældende regler om spredning af aske over åbent hav trådte i kraft den 1. januar 2009.
LÆS OGSÅ: Kondolencetekst – Sådan skriver du et kort til begravelse.
Hvad koster begravelse til søs på et historisk sejlskib?
Havet sender som bekendt ikke nogen årlige regninger, så ud over det honorar I har aftalt med bedemanden, betales for skibslejen, som afhænger af hvilken dag I ønsker, hvor mange timer og hvor mange I bliver samt evt. forplejning.
Kontakt os for vores priser her. Her kan du også se priseksempler.